Na titulní stranu

Fakta, životopis, fotografie
Mé životní a politické postoje a názory. Proč jsem vstoupila do ODS, proč jsem přijala kandidaturu.
Chcete-li o mně vědět víc, zeptejte se.Novinky, aktuality, různé akce, které pro vás připravuji
Články a rozhovory na téma moje práce v Senátu
Chcete-li mě kontaktovat...



Chcete-li se dozvědět něco z mé profesní činnosti a nabídky

Názory a komentáře

Projev při již tradiční účasti na pietním aktu
k výročí popravy 27 českých pánů

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane poslanče Evropského parlamentu, vážený pane primátore, vážený pane starosto, vážení hosté, dámy a pánové!

Již tradičně se setkáváme na tomto památečním místě; místě, kde byly násilně ukončeny životy 27 čelních představitelů české inteligence 17-tého století. Tímto aktem došlo na dlouhá staletí k umlčení hlasu volajícího po svobodě. Nastala doba temna. Doba netolerance. Doba tvrdého potírání jiného názoru, než byl ten jediný správný.

Ten, kdo se alespoň minimálně zajímá o českou historii, nebo má alespoň průměrnou paměť, ví, že se tato situace v našich zemích bohužel opakuje. Velká část naší společnosti má dokonce s dobou nesvobody vlastní zkušenost. Prožila v ní větší či menší část svého života.

Ne nadarmo se říká, že ten, kdo nezná svou minulost je odsouzen k tomu si ji prožít znovu. A proto je třeba se zde každý rok znovu a znovu scházet a opakovaně si připomínat, že svoboda, tolerance a demokracie nejsou samozřejmostí. Že to jsou hodnoty, které se musí tvrdě hájit a bojovat za ně, a to i za cenu nejvyšší.

A proto věřím, že se zde budou v budoucnu setkávat i naše děti, po nich naši vnuci a pak vnuci našich vnuků. Aby nikdy nezapomněli, že boj proti zlu nikdy nekončí. Aby si uvědomili, že žít ve svobodném světě není samozřejmostí. Že svoboda a demokracie jsou hodnoty, kterých si musíme vážit. A stejně tak si musíme vážit všech těch, kteří za nás v našich dějinách za tyto nejcennější hodnoty bojovali. Děkuji vám za pozornost.

(21. 6. 2012)

Odvolání ředitele SÚKL

Pan ministr dnes odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Je to smutná zpráva. Druhého odborníka formátu Dr. Martina Beneše nemáme.

Je to i překvapivá zpráva. Velmi by mě zajímaly skutečné důvody odvolání ředitele Beneše...

Chci touto cestou vyjádřit poděkování Martinovi Benešovi za jeho skvělou práci, kterou za léta vedení SÚKL vykonal.

Neméně překvapivý je i záměr ministra Hegera převést péči o těhotné ženy na „porodní báby“. Jak se vyjádřil i prezident gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák, je to krok zpět. Skvělá péče o těhotné, kterou máme, tím bude zcela zničena. Doufám, že se ženy – budoucí, ale i stávající maminky a odborná veřejnost ozvou.

Přímá volba prezidenta

Vzhledem ke stále se opakujícím dotazům ze strany médií i občanů zda podpořím novelu Ústavy, která zavádí přímou volbu prezidenta, chci uvést následující:

Budu hlasovat proti přímé volbě prezidenta, a to z následujících důvodů:

Novela zcela rozbourává rovnováhu ústavního systému. Nenalezla jsem posudek ústavního právníka, který by tuto novelu obhajoval.

Není znám prováděcí zákon, na který se novela odvolává. Není tak, kromě jiného, známo financování volebních kampaní kandidátů.

Konání druhého kola volby pokud bude v prvním kole vygenerován jen jeden kandidát je zcela nesmyslné.

Názor, že se takto vygeneruje „nezávislý“ kandidát, respektive prezident, je zcela mylná.

Zavedení dalších voleb zbytečně navýší výdaje státu a dle mnoha odborníků sníží volební účast při sněmovních volbách.

Hackeři napadli stránky ODS

Hackeři napadli stránky ODS. Získali citlivá data jejích členů a ta byla následně rozeslána médiím. To jistě již všichni víte. Znáte i vyjádření hlavního manažera ODS Jana Kočího, který varuje média před jejich zneužitím.

Toto varování by mělo být rozhodně bráno velmi vážně. Nicméně data jsou i v rukách lidí, které lze těžko dohledat – hackerů a možná i dalších, neznámých osob. Zabránění úniku dat je téměř nemožné. Policie ČR by se tímto napadením a následným únikem dat měla vážně zabývat. Výroky typu „Aspoň víme kam si pro ně jít“, které najdete v internetových diskusích pod článcích informujících o úniku dat naznačují, že situace může být velmi vážná.


 Zpět na názory

Nahoru
Na titulní stranu