Fakta, životopis, fotografie
Mé životní a politické postoje a názory. Proč jsem vstoupila do ODS, proč jsem přijala kandidaturu.
Chcete-li o mně vědět víc, zeptejte se.
Novinky, aktuality, různé akce, které pro vás připravuji
Články a rozhovory na téma moje práce v Senátu
Chcete-li mě kontaktovat...



Chcete-li se dozvědět něco z mé profesní činnosti a nabídky

Média

Podzimní senátní volby slibují řadu zajímavých soubojů

Nejen Pražané budou za půl roku v doplňovacích volbách do Senátu svědky atraktivních klání.

PRAHA - Čtyři pražské obvody, Brno, Benešovsko a Chrudimsko - tato místa budou letos na podzim snad nejvíce přitahovat pozornost médií a sekretariátů politických stran. Odehrají se v nich totiž zřejmě nejzajímavější souboje letošních doplňovacích.voleb do Senátu. Ty se konají každý druhý rok ve třetině z 81 obvodů.

V Praze, tradiční baště pravice, bude mít ODS možnost odčinit svoji předloňskou (tři její senátoři podlehli kandidátům čtyřkoalice) a vlastně i loňskou porážku (po zemřelém Václavu Bendovi získal mandát nezávislý Václav Fischer). Ve třech zdejších obvodech budou svá křesla obhajovat tři senátoři Klausovy strany. V dalším se pak pokusí „udržet v sedle“ unionista Vladimír Zeman (nestane-li se do té doby zástupcem ombudsmana).

Senátor Zdeněk Klausner (ODS) se bude mít co ohánět, bude-li chtít v Praze 4 uspět: jeho soupeři budou bývalý šéf diplomacie Josef Zieleniec (jako nestraník za Unii svobody) a poradkyně premiéra Světlana Navarová (ČSSD) - oba experti na zahraniční politiku.

Že po volebním úspěchu opravdu touží všechny strany, dokazuje výsledek jednání mezi stranami čtyřkoalice. Svého koně, exkancléře Hradu Karla Schwarzenberga, ODA v Praze neprosadila. S výjimkou Prahy 8, kde lidovci postavili ředitelku Nadace Naše dítě Zuzanu Baudyšovou, trvala Unie svobody na svých kandidátech. V Praze je totiž US silná a předloni se do Senátu dostali pouze dva z jí nominovaných osob.

V obvodu Praha 12 proto „čtyřku“ bude reprezentovat bývalý šéf Českého statistického úřadu, někdejší exulant Edvard Outrata. Soupeřit s ním a senátorem Janem Krámkem (ODS) bude náměstek primátora Otto Kechner (ČSSD). Sociální demokracie postavila do pražských „bitev“ i dalšího svého náměstka z radnice Jiřího Paroubka (Praha 8).

Na Benešovsku se střetnou ženy

Dva náměstci primátora kandidují také v Brně. Tam ovšem proti sobě: Jarmila Hronová z ODS a lidovec Milan Šimonovský.

V souboji se současným ministrem obrany Vladimírem Vetchým to zdaleka nebudou mít lehké. Další člen kabinetu, ministr zahraničních věcí a senátor Jan Kavan (oba Česká strana sociálně demokratická), se na Prostějovsku utká s exposlancem Robertem Kolářem (Unie svobody).

Obhajobu mandátu na Chrudimsku se místopředsedovi Senátu Petru Pithartovi (KDU-ČSL) rozhodli zkomplikovat šéf premiérových poradců Miroslav Šlouf (ČSSD) a člen licenční rady Petr Štěpánek (ODS).

A naopak dámský souboj se odehraje na Benešovsku: proti předsedkyni horní komory parlamentu Libuši Benešové (ODS) postavily strany čtyřkoalice bývalou ředitelku pražské nemocnice v Motole Helenu Rögnerovou.

Gabriel Sedlák

 Zpět na média

Nahoru
Na titulní stranu